Sprekers 2018

Dagvoorzitter: Kourosh Noshad Sharifi

Onze presentator annex dagvoorzitter dit jaar, is niemand minder dan Kourosh Noshad Sharifi. Als co-founder van Blendin, een stichting die sinds 2016 nieuwkomers (vluchtelingen) met Nederlanders samenbrengt, is het de ideale kandidaat om ons op empathische wijze door het dagthema heen te leiden. Goedgebekt en studerende aan de Universiteit van Leiden is Kourosh
naast zijn master Global and Colonial History, ook ritmisch gitarist en lead vocalist van de pop/hiphop band Muji Roux. Geloof ons als wij zeggen dat dit de man is die het MIC 2018 net dat onmisbare stukje flair mee kan geven, en zo op geheel eigen wijze de dag naar een hoger plan kan tillen.

Spreker 1: Mercy Ships, Eric Vis

Sinds 1978 heeft het werk van Mercy Ships meer dan 2,5 miljoen kansarme mensen bereikt. Nu wordt de Africa Mercy ingezet en dankzij de capaciteiten van dit schip zijn er nu meer medische operaties en ontwikkelingsprojecten mogelijk dan voorheen. Schepen als drijvende ziekenhuizen lijkt een belangrijke oplossing voor kansarme landen, waarbij een groot deel van de bevolking aan het water woont. Deze mensen hebben niet de mogelijk om zich naar een verweg liggend ziekenhuis te verplaatsen en daar biedt juist MercyShips de mogelijkheid tot medische zorg. Met een ingrijpende verhaal met een prachtige visie verteld Dhr. Vis je over MercyShips Holland.

Spreker 2: Blockchain in Gezondheidszorg, Raymond ter Horst en Etiënne van ’t Kruys

De rage rond Bitcoin, Ethereum of andere cryptocurrencies is je vast niet ontgaan. Maar hoe werkt het precies met cryptocurrencies en de achterliggende blockchain? En nog veel interessanter, wat kan deze nieuwe technologie, die al het internet 2.0 genoemd wordt genoemd, betekenen voor de zorg? Kan de blockchain een rol betekenen in het zorgvuldig en veilig omgaan met medische dossiers? Kunnen medicijnen goedkoper door de blockchain? Wat betekent de blockchain voor patenten? Kan de facturatie handiger en goedkoper? Al deze vragen zullen beantwoord worden door Raymond ter Horst en Etienne van ’t Kruys. Beide zijn specialisten op het gebied van de blockchain en met hun scherpe analyses zetten ze hun zaal aan het denken over de bestaande systemen.

Sprekers 3: Robottechnologie- en chirurgie, Broeders en Hillenius

Een presentatie over de vogelvlucht die de robottechnologie heeft doorgemaakt, gegeven door een unieke combinatie van 2 artsen. Chirurg Prof. Dr. I. Broeders oftewel ‘de robotman van Nederland’, die sinds 2000 de robottechnologie in de Nederlandse operatiekamer introduceerde, samen met  Uroloog Dr. R.J. Hillenius die gespecialiseerd is in de Da Vinci-robot, geven jou een kijkje in de moderne wereld van de robottechnieken in de zorg.

Sperker 4: Werken in oorlogsgebieden, Kolonel arts Van Haeff

Orthopeed en militair arts Michiel van Haeff opereerde van 25 augustus tot 5 november 2009 in het MilitairHospitaal van de internationale troepenmacht in Kandahar. Dit was een Afhaans veldhospitaal. Wat hij daar heeft gezien went nooit en je realiseert dan pas hoe goed wij het in Nederland hebben. De eerste dag amputeerde hij de arm van een negenjarig jongetje. Kolonel-arts Michiel van Haeff verteld over zijn ervaringen en kijk op de medische wereld vanuit een ander perspectief.